Geschiedenis

Oprichting

In 1984 begonnen Bert Aalbers, Chris van Aar en Harry Berkers de v.o.f. meubelmakerij Kopshout. Hun werkplaatsje was gelegen in het Kopsendal in Nijmegen, vandaar de naam. Enkele jaren later werden zij versterkt door Paul Oostrik.

Kopshout was één van de vele bedrijfjes die begin jaren tachtig startten op basis van de principes die werden geformuleerd door de Stichting Mens- en Milieuvriendelijk Ondernemen (MeMO). Het doel was op kleine schaal houten meubels van goede kwaliteit te maken. Schoonheid van ontwerp, gebruik van natuurlijke materialen, functionaliteit, constructieve degelijkheid, een milieu-vriendelijke werkwijze en plezier in het werk gingen vóór maximalisatie van de winst.

De vier vennoten, oorspronkelijk sociologen (Bert en Harrie), maatschappelijk hulpverlener (Paul) en HTS-er (Chris), waren autodidact: met behulp van theorieboekjes, zelf nadenken en veel doen leerden zij zichzelf het vak. Om machines te kunnen kopen gaven zij aandelen Kopshout uit aan vrienden en familie.

Toekomst

Na een periode in een bedrijvenverzamelgebouw aan de Groenestraat vestigde Kopshout zich in 1987 aan de 3e van Hezewijkstraat 23. En hier werken de meubelmakers van Kopshout nog steeds. In de afgelopen vijfendertig jaar heeft Kopshout een naam opgebouwd met het maken van kwaliteitsmeubelen in tijdloos moderne stijl. Helaas heeft Chris van Aar in 2000 Kopshout om gezondheidsredenen verlaten.

Toekomst

Al geruime tijd zijn de oprichters van Kopshout bezig met het doorgeven van hun vakkennis. Leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege te Amsterdam lopen in periodes van drie maanden stage. In 2003 is Kopshout begonnen met het geven van cursussen. Het aantal cursisten is sindsdien gestaag gegroeid. In 2001 diende zich het begin van een nieuwe generatie Kopshout aan: Hein te Velde leerde van de oude garde het vak en trad in 2003 toe tot de v.o.f. Begin 2016 begon Jelmer van der Sluis met inwerken bij Kopshout en per 1 januari 2017  trad ook hij toe tot de vennootschap.  Per 1 juni 2019 traden de oprichters van Kopshout terug uit de vennootschap en sindsdien staat de nieuwe generatie aan het roer.