De Gedisselde tafel


Deze tafel, in opdracht gemaakt, heeft als bijzonder detail gedisselde zijdes in de poot. Disselen was vroeger een bewerking om ruw hout vlak te maken door er met een soort bijl, de dissel, vlakke plakken af te slaan. 

Deze bewerking zien we tegenwoordig niet veel meer, maar geeft juist deze tafel elegantie. Waar nu de oppervlaktes gedisseld zijn ontstaat een fraai, hobbelig oppervlak. Een ode aan de disselaar!

De poten worden zorgvuldig uit het hout gezaagd om mooie belijningen te krijgen in de tekeningen van het hout. De delen worden eerst grof uit het hout gezaagd en daarna afgetekend met een mal.

Deze worden met de hand in de juiste vorm gezaagd en geschaafd.

De twee delen worden daarna in verstek aan elkaar gelijmd en vormen een hoek met een open bovenzijde.

Het disselen zelf wordt bij dit fijne oppervlak niet met een dissel gedaan maar met een guts. De richting van deze bewerking is bepalend voor de uitstraling. Het oppervlak op deze manier gelijkmatig hobbelig maken is lastiger dan het schaven van een plat vlak. 

Een tijdelijke sculptuur…

Als alle delen zijn bewerkt met de guts, afgerond en geschuurd kan de poot aan het frame gelijmd worden. De ronding in de hoeken van het frame sluiten naadloos aan op de poot. 

Zo zijn alle poten stuk voor stuk gemaakt en aan het frame gelijmd. Het onderstel is bijna klaar.

Nu nog wachten op het drogen van de lijm en daarna wordt hij ingesopt met meubelzeep. Dit is een natuurlijke afwerking die we veel gebruiken om tafels af te werken. Zeep is een vettige oplossing die de tafel goed beschermd en is qua onderhoud prettig en eenvoudig.

Het tafelblad is van eikenhout met hier en daar een noest. Deze zijn wel gelijkmatig verdeeld tijdens het samenstellen zodat het geheel wat rustig blijft. Doordat we in onze meubelmakerij alles zelf maken en het hout per boomstam kopen kunnen we elke keer weer precies het hout uitzoeken zoals het past bij het meubel. Het zepen van eiken geeft dit meubel een mooie lichte kleur die door juist vaker te zepen nog lichter kan worden. 

Met dank aan de opdrachtgever die ons uitdaagde deze oude methode te gebruiken!