Rode kers en zwarte noot

Ongeveer twintig jaar eerder hebben we een paar kasten gemaakt voor deze klanten. Die kasten zijn samen met het huis verkocht, en nu hebben zij graag dat wij een nieuw ontwerp maken voor hun nieuwe huis in Friesland. Hun wens is een unieke kast met een speelse heldere vorm. De vorm is belangrijker dan de functionaliteit, maar er moeten wel boeken in kunnen…

Harrie is hier bezig met het freeswerk voor de roldeurtjes die in de kersenkast komen. De rechte groeven zitten aan de achterzijde en daar kunnen de roldeurtjes de kast in en uit geschoven worden.

De lange kast ligt op schragen. De schotjes zijn al aan de onderzijde vastgelijmd. De ronding voor de aansluiting op de cilinderkast is al passend gemaakt. Rechts staan op de achtergrond de notenhouten palen voor de boekenkast.

De staanders van de boekenkast lopen naar boven taps toe en moeten aan de voorzijde afgerond worden. Met behulp van een elektrische schaaf en schuurmachine worden deze speervormige staanders uit de vrije hand gemaakt.

De laatste schapdrager moet er nog in gelijmd worden. De boeken komen op glazen schappen. Dat komt de luchtigheid van het geheel ten goede. De zijden worden afgesloten met glas in de groeven zodat de boeken er aan de zijkant niet uit vallen.

De kersen kast bestaat uit alleen maar roldeurtjes. Dit geeft een rustig beeld. Het noten van de boekenkast komt terug in de dikke ronde poten onder de cilinderkasten. Dat maakt een afgewogen eenheid van deze combinatie. Op een andere muur staat nog zo’n boekenkast, maar dan op zichzelf.