Meubels voor een gezondheidscentrum

In dit voormalig postkantoor en gemeentehuis in Warffum gaat een huisartsenpraktijk samen met fysiotherapeuten een gezondheidscentrum opzetten. De verbouwing en inrichting moeten recht doen aan de geschiedenis van het pand. Wij hadden de eer om voor dit mooie project een aantal meubels te maken. Werkbladen voor spreekkamers en kantoor en een bank. Vooral de bank was een uitdaging. Hij moest komen op een plek waar oorspronkelijk ook een bank had gezeten. Alleen de leuning, die geintegreerd was in de balustrade van het trappenhuis, was nog aanwezig. Een nieuwe zitting plaatsen was niet voldoende, want de lage leuning zou volgens de huidige bouwnormen niet voldoen als balustrade. De oplossing was een bank met hoge leuning, in de stijl van de originele bank.

Het voormalige postkantoor en gemeentehuis te Warffum. Het postkantoor is oorspronkelijk als Jugendstil-gebouw neergezet, maar heeft een nieuwe omhulling in Amsterdamse Schoolstijl gekregen, toen het in de jaren twintig verbouwd werd tot gemeentehuis.

De leuning van de bank is tegelijkertijd de balustrade voor het trappenhuis. Hij bestaat daarom uit een hele serie spijlen. Zwarte latjes onder in de leuning dekken de originele leuning af. Ze zitten los tussen de spijlen, met enige speling in een groef, zodat de spijlen ruimte hebben om te werken. Als ik alles tot een geheel zou verlijmen, zou de leuning in de zomer wel twee centimeter breder kunnen worden. Dit zou leiden tot scheuren en kromtrekken, aangezien de spijlen vastgelijmd zitten in de zitting.

De 22 spijlen worden met een pen-in-gat-verbinding in de zitting gelijmd. Later wordt er bovenop een deklat gelijmd. Dat is eigenlijk het lastigste onderdeel van de bank: 22 pennen en gaten moeten dan in 1 gang met lijm ingesmeerd, gemonteerd en geklemd worden. Dit alles moet binnen twintig minuten, aangezien de lijm snel droogt.

Kenmerkend voor de leuning van de originele bank is de knik in het voorvlak van de spijlen.

De bank is klaar om geschuurd en geolied te worden. Het is een wat vreemd object in de ruimte van de werkplaats. Door een aantal bezoekers wordt het niet eens als bank herkend. Maar eenmaal geplaatst is het alsof de bank er altijd gezeten heeft, zo zal later blijken. Gelukkig maar!

Voor het kantoor van de apotheek van het gezondheidscentrum maakte ik een werkblad van in totaal 8 meter lang! Het blad rust op steunen die aan de wand bevestigd zijn, zodat men vrij onder en langs het blad kan bewegen. Een bijkomend visueel effect van deze bevestiging is dat het blad geheel lijkt te zweven.

Voor de spreekkamers maakten we een viertal bureaubladen. De gekozen vorm leent zich uitstekend voor het werk van een huisarts. Aan het ronde deel van het blad zitten mensen goed naar elkaar gericht. En de arts kan zich gemakkelijk richting het bureaugedeelte wenden om de computer te raadplegen.

De bank staat op zijn plek! Zoals gezegd, als of hij nooit is weggeweest. Op de achtergrond een uitzicht over het weidse Groninger Hogeland.