Kastcombinatie van noten en esdoorn

Nadat deze klanten bij ons eerst de mogelijkheden hebben bekeken, brengen wij voor verder overleg een bezoek aan huis. Het moderne interieur is strak en stijlvol. Zij willen een kast die speelsheid en strakheid combineert. Daarbij moet er voldoende opbergruimte zijn voor zaken van verschillende aard. Wij denken al snel aan een combinatie van twee houtsoorten. In dit geval liggen esdoorn en noten voor de hand omdat er al wat noten in de kamer is. Er zijn ook al wat aluminium elementen in de inrichting aanwezig. Dat is aanleiding om aluminium als accenten in ons ontwerp op te nemen.

Voor de ruimtelijkheid van het ontwerp splitsen we de kast in twee delen:

– een lage lange onderkast van 270 cm met 6 laden

– een hangende bovenkast met 6 schuifdeuren

De kasten worden van esdoorn. Daarbij is het van belang dat dit mooi wit is. Door droogfouten komt het nogal wel eens voor dat er een “vergrijzing” in esdoorn zit. Dat kunnen we hier niet gebruiken. Daarom is een controle vooraf gewenst.

Als we de panelen hebben verlijmd, zagen we het hout op maat. Op de hoeken maken we verstekverbindingen (45 graden). Dat is aanmerkelijk meer werk, maar het resultaat is veel rustiger en daarmee beter passend bij dit ontwerp.

Door de verstekken zijn er geen kopse kanten die donkerder van kleur zouden zijn. Op de foto zit een hoek in de lijmklemmen. Hier zijn veel lijmklemmen voor nodig: 4 om de hulpstukken vast te zetten en 5 om het verstek te lijmen.

De lafronten en de schuifdeuren maken we van het hout van de zwarte noot. De schuifdeuren zijn links en rechts verschillend vormgegeven. Ze hangen aan de bovenzijde aan wieltjes. Dit heeft het praktische voordeel dat er op de legplank geen rail of groef zit.

De onderkast heeft 6 grote laden. Deze lopen op zelfsluitende telescopische ladegeleiders. Dit werkt zo soepel dat de laden zelf niets te lijden hebben. Zwaluwstaarten zijn uit constructief oogpunt hier dus echt niet noodzakelijk. Toch kunnen we het niet laten om deze fraaie verbinding ook hier toe te passen!

Een bijzonder moment dat we toch even willen opnemen in deze fotoserie. Het is de eerste keer dat we voor aflevering van een meubel onze auto uit de sneeuw moeten “graven”.

Na wat glijden en glibberen zijn we goed aangekomen bij de klant. En hier staat het eindresultaat. Onder staat een ladekast met aan de voorkant 6 aluminium pootjes. Dit materiaal komt terug in de terugvallende handgrepen tussen de twee ladeniveau’s.

De bovenkast is iets minder diep; dit komt de onderlinge verhouding ten goede. De vlakken in de schuifdeuren zijn matglas. Bij de overgang van glas naar notenhout zijn aluminium handgreepjes geplaatst. Deze vallen op het eerste gezicht weg tegen het matglas en dat komt de rust ten goede. Bij nadere beschouwing vormt het als materiaal een subtiel terugkerend element in deze bovenkast.

Hier is ook te zien dat de onderkast onder het raam doorloopt, terwijl de bovenkast daar ruim vrij van blijft. Maatwerk maakt het mogelijk om fraai aan te sluiten bij de bestaande situatie. Daar is dit een mooi voorbeeld van.

Met zo’n hangkast kunnen wij als maker ook het geheel pas zien als het op de uiteindelijke plaats hangt. Dat is altijd weer even spannend. Maar we zagen samen met de klant dat het goed was.