Kast “Decokops”

De opdrachtgever voor deze kast heeft meubels in Art Deco stijl en in een meer strakke sfeer. De vraag is om een kast te maken die mooi past bij deze meubels. Ideaal zou zijn als de nieuwe kast een brug kan slaan tussen de Art Deco en de overige meubels.

Daarop hebben we deze kast ontworpen. Het ontwerp bestaat uit een onderkast van 100 * 95 * 50 (h * b * d) cm. De poten houden de kast 17 cm. van de vloer; dit maakt een ruimtelijke en elegante indruk. De constructie bestaat uit raamwerken met panelen. Dit gegeven draagt sterk bij aan het fijne karakter van het geheel.

De deuren hebben panelen met een bossing en een donkere accentlijn in de onderregel. Dit is voor de balans in het ontwerp: wat zwaarte onderin. Binnen de deurtjes vindt deze donkere lijn zijn tegenspelers in de drie vlakjes in het paneel.

Het middendeel heeft een massieve achterzijde die is opgebouwd uit twee panelen. Het decoratieve spel van kruisende lijnen (lat-ajourwerk) is met elkaar verbonden door moereiken dookjes. Dit geeft subtiele accentpuntjes aan het middendeel.

De bovenkast is 60 cm. hoog en heeft twee deurtjes met elk twee gefacetteerde ruitjes. Deze facetten zijn ook de reden dat de deuren van de onderkast een bossing hebben. (vormverwantschap)

Deze fijne meubelstijl vraagt om kersenhout, vanwege haar fijne aard. Zeker op termijn zal kersen mooi warm kleuren en zal de combinatie met de donkere accenten een aansprekend geheel vormen.

Een dergelijke kast met klassiek opbouw is veel werk. Het geheel is opgebouwd uit veel verschillende stukken hout van verschillende afmetingen.

De zwarte accenten zijn gemaakt van 8300 jaar oud moereiken. Het stuk dat wij van dit bijzondere hout hebben passen we spaarzaam toe. Op de foto is te zien dat de kwaliteit van dit ‘hout’ nogal te wensen over laat. Het is splinterig en bros. Er moet daarom goed geselecteerd worden.

De vierkanten accentvlakjes zijn 4 mm dik. We hakken ze zorgvuldig in. Als ze eenmaal in het kersenhout opgesloten zitten zijn ze niet kwetsbaar meer.

De onderkast wordt met lange lijmtangen in elkaar gezet. Goed te zien zijn de aluminium vlakken die als achtergrond van de handgrepen terugvallen in het front. Dit was een van de typische kenmerken van de meubels waarmee deze kast gecombineerd moet worden.

Het ontwerp draagt de sfeer van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw (Art Deco). Het is onmiskenbaar een kast met een gezicht. De wijze waarop de kastelementen zich tot elkaar verhouden wijzen op een klassiek uitgangspunt. De geintegreerde handgrepen en de aluminium vlakjes zorgen voor een eigentijds karakter. Het feit dat er op de plaatsen waar de knoppen meestal zitten wel een zwart accentvlakje zit, is een intrigerend gegeven! In het spel van zwarte vlakjes en fijne strakke lijnen is enige Japanse invloed te bespeuren.