Inrichting van het Studiecentrum Soeterbeeck fase 4: stoelen voor bij de vergadertafels in de Bibliotheek

Kopshout heeft in opdracht van Radboud Universiteit Nijmegen diverse ruimten van het Studiecentrum Soeterbeeck opnieuw ingericht. De opdracht voor het ontwerp hield in dat de nieuwe inrichting moest bijdragen aan de allure van Soeterbeeck als hedendaags studiecentrum, maar dat er ook recht gedaan moest worden aan de historische context!!

De opdracht aan meubelmakerij Kopshout is het inrichten van drie ruimten: de Bibliotheek, de Windesheimzaal en de Refter. Dit project is opgesplitst in vijf fases. Hieronder fase 4

De vierde fase in de inrichting van Soeterbeeck is het ontwerpen van stoelen bij de vergadertafels in de Bibliotheek. De drie belangrijkste aandachtspunten bij het ontwerpen zijn:

1. Vormgeving. De stoel moet de uitstraling hebben die door deze opdrachtgever in deze specifieke omgeving gewenst wordt.
2. Zitcomfort. In dit geval moet de stoel een aktieve maar comfortabele zit-karakteristiek hebben.
3. Sterkte. De constructie moet een langdurig en intensief gebruik mogelijk maken.

Het vraagt veel tijd en energie om deze aandachtspunten optimaal in een ontwerp te verwezenlijken. Omdat er in dit geval gekozen is voor een gestoffeerde rug en zitting is er ook intensief overleg nodig met de meubelstoffeerder. Uiteindelijk heeft het ontwerpproces geleid tot een stoel met twee beeldbepalende elementen:

1. De hoge rugleuning: In overleg met de opdrachtgevers is er gekozen voor een hoge rugleuning. Dit moet het geheel de allure geven die beoogd wordt. Het gestoffeerde ‘omlijste’ vlak zal de rug op de juiste plaats steun geven. Daarboven zit de ‘bekroning’ die de stoel een eigen gezicht geeft.

2. Het armvlak. De armleuning met de karakteristieke ‘elleboogjes’ lopen als het ware door in de rug. Hierdoor wordt een horizontaal vlak gesuggereerd dat een relatie aan gaat met het lijstwerk in het tafelvlak. De ‘elleboogjes’ dragen daarnaast bij aan het zelfbewuste karakter van dit ontwerp.

Op deze foto zien we het eerste prototype. De ‘elleboogjes’ zijn nog recht van lijn. De hoeken die dit oplevert zijn als vorm te hard. In de loop van het ontwerpproces wordt hier verandering in gebracht. Uiteindelijk wordt er gekozen voor een doorlopende gebogen lijn tussen de armleuningen.

Nadat de stoel zijn definitieve vorm heeft gekregen kan er met de productie begonnen worden. Allereerst moet er dan goed hout uitgezocht worden. Voor stoelen is het belangrijk dat er zwaar (hard, vast) hout wordt gebruikt. Dit geldt zeker voor de verbindingen die het zwaarst belast zullen worden. Op deze foto is Hein bezig met het vlakschaven van het zorgvuldig geselecteerde hout.

De achterpoten worden met behulp van een mal in de juiste vorm gefreesd.

De zitting van de stoel heeft een trapeziumvorm. Dat betekent dat de pennen van de zijregels schuin in de voor- en achterpoten komen. Hein ‘draait’ hier deze pennen onder de juiste hoek op onze rondloop-pennenbank. Rechts op de foto is het resultaat op de kar te zien.

De ‘elleboogjes’ zijn met nauwkeurige sjablonen afgetekend. Hier worden ze met de hand in de juiste vorm geschuurd op de schuinstaande schuurdrum. Dit is een zeer precies werkje, want de verschillende onderdelen van het arm/rugvlak moeten straks feilloos in de juiste schuinte en kromming doorlopen!!

Alle onderdelen zijn gereed. Als eerste lijmen we de achterzijden in elkaar. De stukjes hardboard tussen de lijmtangen en het hout moeten voorkomen dat er deuken in het hout komen.

Hier schaaft Bert de verschillende onderdelen in een glad en gebogen vlak.

Het lastigste deel van dit ontwerp is de overgang van rug naar armleuning. Hier verfijnen we de 3 verschillende onderdelen in een gladde overgang in de juiste hoek en kromming.

Na de montage en het schuren behandelen we de stoelen met olie. Hier staan de behandelde stoelen te drogen.

Als we de gestoffeerde zitting en rug gemonteerd hebben, zijn de stoelen klaar voor aflevering. Op deze foto staan de stoelen bij de tafels, die we al eerder gemaakt hadden.

Deze ‘groepsfoto’ toont de stoel van alle kanten. Het zelfbewuste karakter van dit ontwerp komt zo goed tot zijn recht. Voor de meubelmakers van Kopshout was dit een groot project. Als we hier op terugkijken, doen we dat met een tevreden gevoel. We zijn trots op dit nieuwe ontwerp: een ontwerp met een gezond gevoel voor eigenwaarde.