Inrichting van het Studiecentrum Soeterbeeck fase 3: eettafels en stoelen voor de Refter

Kopshout heeft in opdracht van Radboud Universiteit Nijmegen diverse ruimten van het Studiecentrum Soeterbeeck opnieuw ingericht. De opdracht voor het ontwerp hield in dat de nieuwe inrichting moest bijdragen aan de allure van Soeterbeeck als hedendaags studiecentrum, maar dat er ook recht gedaan moest worden aan de historische context!!

De opdracht aan meubelmakerij Kopshout is het inrichten van drie ruimten: de Bibliotheek, de Windesheimzaal en de Refter. Dit project is opgesplitst in vijf fases. Hieronder fase 3

In de Refter kan er door 40 mensen in een originele kloostersfeer gegeten worden. Langs de wanden loopt een 18e-eeuwse banklambrizering. Deze draagt samen met de bijbehorende tafels bij aan de monumentale status van Soeterbeeck. In vroeger tijden werd hier aan één zijde van deze tafels gegeten. Ook in de toekomst zullen gasten in de Refter een stukje van het oude kloosterleven kunnen proeven, want Kopshout zal het geheel in de nabije toekomst gaan restaureren. Te midden van de originele lambrizering maakt Kopshout voorts een zestal tafels met eenvoudige stoelen. Het gekozen stoeltype C1 is een sterke sobere stoel die in deze tijd hier goed op zijn plaats is.

Hier is Bert bezig met het in elkaar lijmen van de stoelen. Hierbij moet snel en accuraat gewerkt worden. Vooral de haaksheid moet in alle richtingen goed in de gaten worden gehouden.

Voor de montage zijn alle onderdelen al grof voorgeschuurd. Daarna moet elke stoel voordat de afwerking kan worden aan gebracht zorgvuldig met de vlakschuurmachine en met de hand worden nageschuurd. Vooral de kantjes verdienen dan alle aandacht!!

Hier staan de stoelen in de rij. Klaar om in de olie gezet te worden. Dit doen we uiteraard in een daarvoor speciaal bestemde ruimte.

De tafels en stoelen staan in twee rijen in de Refter opgesteld. De sobere uitstraling van het nieuwe geheel sluit goed aan bij de authentieke inrichting.