Inrichting van het Studiecentrum Soeterbeeck Fase 2: vergadertafels voor de Windesheimzaal

Kopshout heeft in opdracht van Radboud Universiteit Nijmegen diverse ruimten van het Studiecentrum Soeterbeeck opnieuw ingericht. De opdracht voor het ontwerp hield in dat de nieuwe inrichting moest bijdragen aan de allure van Soeterbeeck als hedendaags studiecentrum, maar dat er ook recht gedaan moest worden aan de historische context!!

De opdracht aan meubelmakerij Kopshout is het inrichten van drie ruimten: de Bibliotheek, de Windesheimzaal en de Refter. Dit project is opgesplitst in vijf fases. Hieronder fase 2

De Windesheimzaal is de middelste zaal aan de oude kloostergang. Hier worden veel bijeenkomsten gehouden die passen in de Soeterbeeck-traditie van reflectie en bescheidenheid. De vergaderopstelling die wij hiervoor hebben ontworpen sluit door zijn eenvoud van lijn daar mooi bij aan.

Hier is Paul bezig met het verlijmen van de tafelbladen. Van tevoren heeft hij het hout zorgvuldig geselecteerd. vanwege de grote hoeveelheid hout die nodig was voor zoveel tafels, moesten er diverse eikenstammen gebruikt worden. Om te voorkomen dat we tafelbladen met een te verschillend karakter zouden krijgen, is eerst de hele partij geschaafd en zodanig geselecteerd dat het geheel van tafelbladen een zo groot mogelijke eenheid uitstraalt.

Op deze foto is te zien dat de houtnerf van de tafels aan de uiteinden dwars loopt. Op die manier loopt de nerf van alle tafels in de lengte van de Windesheimzaal. Dit belangrijke detail zorgt voor een grote rust in het geheel. Het sobere karakter van massief eiken voegt zich goed in deze historische omgeving.