Inrichting van het Studiecentrum Soeterbeeck Fase 1: De Bibliotheek

Kopshout heeft in opdracht van Radboud Universiteit Nijmegen diverse ruimten van het Studiecentrum Soeterbeeck opnieuw ingericht. De opdracht voor het ontwerp hield in dat de nieuwe inrichting moest bijdragen aan de allure van Soeterbeeck als hedendaags studiecentrum, maar dat er ook recht gedaan moest worden aan de historische context!!

De opdracht aan meubelmakerij Kopshout is het inrichten van drie ruimten: de Bibliotheek, de Windesheimzaal en de Refter. Dit project is opgesplitst in vijf fases. Hieronder fase 1

Voor de Bibliotheek maken we een vergaderopstelling voor twintig personen. Daarnaast komt er tussen de boekenkasten een riante leestafel voor acht personen. De door ons ontworpen vergaderopstelling moet het bestaande eenvoudige projectmeubilair vervangen. Het zal de uitstraling van deze ruimte vergroten zonder dat de historische ingetogen sfeer in gevaar komt!
De tafels zijn asymmetrisch van opbouw. Ze hebben geen voorpoten en daardoor ontstaat in de ‘cirkelopstelling’ een min of meer open rondlopende bladrand die de ruimtelijkheid ten goede komt. Het zal een efficiënte, comfortabele én sfeervolle vergaderopstelling bieden aan het College van Decanen van de RU!
Om de aansluiting bij het voormalig klooster, de aanwezige kasten en het antiek te behouden is er gekozen voor het gebruik van eikenhout uit de regio. Door dit hout in een strak ontwerp te combineren met desktop-linoleum wordt een evenwichtige combinatie bereikt tussen klassiek en eigentijds.

We zijn begonnen met de serie vergadertafels. Op de foto links is te zien dat de onderstellen asymmetrisch zijn. Het verticale deel van het onderstel zal aan de binnenkant van de tafelopstelling staan. Hierdoor lijken de aaneengesloten tafelbladen als het ware te zweven in de ruimte. De onderstellen zijn inmiddels klaar.

Ook de bladen zijn bijna af. Op de foto liggen de eikenhouten raamwerken, waarin later de met linoleum beklede panelen worden geplaatst, nog te wachten op een schuurbeurt.

De tafels van de vergaderopstelling zijn klaar. Op de foto is te zien dat de bladen van de vergaderopstelling een zwevend geheel vormen. De linoleum vlakken voorkomen dat het geheel teveel een massief eiken massa vormt. Einde 2005 zullen we ook de project-stoelen gaan vervangen door een bijpassend ontwerp. De ontwerpfase daarvoor is inmiddels afgesloten.

De onderdelen voor de leestafel van 280 x 110 centimeter zijn uitgezaagd en geschaafd. Voor het blad hebben we brede kwartierse planken uit een zeer mooie stam gezaagd. De zware poten liggen ook klaar.

Bij de leestafel maken wij acht exemplaren van de comfortabele, met papercord beklede armstoel. Op de foto staat er één in de lijmtangen.

De acht stoelen staan klaar om naar de stoelenmatter gebracht te worden.

Ook de leestafel is gemaakt van massief eikenhout. Een met linoleum ingelegde verdieping in het blad breekt het massieve vlak en geeft meteen de relatie met de vergaderopstelling weer. Dit geheel moet een ruime studieplaats bieden aan de bezoekers van de kostbare boekenverzameling die hier voorhanden is.

Op deze foto is te zien hoe de leestafel, omgeven door boekenkasten, in het verlengde van de vergaderopstelling staat.