Ingetogen essen… versus knallend rood!!

De klanten voor wie deze kast gemaakt wordt, waren op zoek naar een kast voor hun geluidsinstallatie, boeken en een televisie. Het was een hele uitdaging om deze elementen te verwerken in een evenwichtig ontwerp. Drie verschillende media in één kast, zonder dat deze elkaar in de weg zitten. De kast wordt vrij groot, 2,20 meter breed en 2,50 meter hoog, maar moest toch niet al te overheersend worden in de kamer. Daarom werd gekozen voor de lichte houtsoort essen, afgewerkt met zeep. Om, zoals de klant het zelf mooi formuleerde, ‘het serieuze van al dat hout’ er een beetje vanaf te halen, worden de veren in de deurtjes en de grepen van de laatjes en de roldeur rood geschilderd. Deze rode lijnen komen samen in het rode paneel van het front van de lade rechts onder.

De onderkast staat deels in de lijmtangen. Alleen het blad waarop de bovenkasten zullen staan, ontbreekt nog. In het meest rechtse vak komen twee laden, voor de twee vakken links daarvan komen in totaal vier deurtjes.

In de bovenste 1,50 meter van de rechter bovenkast komt een roldeur, waarachter de geluidsapparatuur komt te staan. Op de foto is te zien hoe de groeven in de zijkanten van de kast worden gefreest. Dit gebeurt voordat de kast in elkaar gezet is.

Met het oog op een prettige werkhoogte bij het afhangen van de laden is de kast hier op schragen gezet. De rechterbovenkast staat er ook al op, met daarin de roldeur. Hier voor zaagde ik 170 latjes uit kwartiers gezaagde planken van 1 centimeter dik. Het deel van de latjes dat in beeld komt is dan juist extreem dosse, waardoor een mooi gevlamd patroon ontstaat.

Om de gewenste kleur rood te bepalen heb ik een aantal proefjes gemaakt en deze in de kast gezet. De opdrachtgevers zijn langs geweest om een kleur te kiezen. Zo konden ze meteen de kast in wording zien.

Op deze foto ben ik bezig de borst van de nesten in de achterkant van een lade strak te steken. Ook in de voorzijde van de lade worden nesten gemaakt. Aan de zijkanten van de laden heb ik dan al zwaluwstaarten gemaakt, die exact in de nesten moeten passen. Dit is de sterkste hoekverbinding voor een lade.

Inmiddels staat ook de linker bovenkast opgesteld en zijn de laden afgehangen.

De onderdelen voor de deurtjes die in de onderkast komen, liggen klaar. De raamwerken van de deurtjes worden geconstrueerd met een pen-en-gat verbinding. In deze raamwerken komen panelen.

Hier frees ik de groeven in de panelen. In deze groeven komen losse veren, waarvan er één in het zicht komt. Deze wordt rood geverfd.

Hier is goed het resultaat van het freeswerk te zien.

Ondertussen ben ik bezig de grepen, veren en één van de panelen rood te schilderen. Hier staan ze te drogen na de eerste keer rood.

Zolang het schilderwerk nog niet af is, kan ik de deurtjes nog niet in elkaar zetten. Ik begin daarom alvast met het fijn schuren en zepen van de verschillende onderdelen van het meubel. Het hout wordt met een kwast dik ingesopt met in water opgeloste plantaardige zeep. Daarna wordt de overtollige zeep met water en een borstel verwijderd. Deze behandeling wordt nog twee keer gedaan. Dan is het hout bedekt met een dun laagje zeep. Dit laagje neemt bij het gebruik van het meubel het vuil op en kan met een nieuwe zeepbeurt eenvoudig ververst worden.

De kast is af! Hij wordt naar links toe steeds minder diep. Dit om het licht van het raam dat zich links van de kast zal bevinden de ruimte te geven. Op lokatie bleek dat de verspringing goed uitpakt, het raam is in feite een voortzetting van die verspringing.