Een salontafel van eiken stalhout

Een klant wil graag een salontafel laten maken van oud eikenhout uit de familieboerderij. Een probleem is dat het hout grotendeels al in kleine stukken is afgekort, teneinde opgestookt te worden! Besloten wordt om de korte stukken in kleine strookjes te zagen en te verlijmen tot panelen.

De korte stukken stalhout. Hier is goed de verkleuring van het hout onder invloed van de ammoniakdampen uit de mest te zien. Het hout is niet alleen aangevreten door worm, maar ook door de koeien! Op sommige stukken kleeft nog mest. Oh, is dit geen heerlijk vak (zo werd al op een eerdere onder handen pagina verzucht)?

Hier zijn de stukken verzaagd en geschaafd tot delen van gelijke breedte en dikte. Een zeer arbeidsintensief karwei! In een speciale mal zullen de stukjes verlijmd worden tot bredere en lange panelen.

Deze lijmmal werd ontwikkeld voor een kast met de naam ‘stagiant’, waarin panelen van allerlei stukjes resthout worden verwerkt. Maar voor dit meubel leent het zich ook uitstekend.

Het paneel in de lijmtangen.

En het resultaat. Nu gaat het paneel nog een paar keer door de vandiktebank om mooi glad geschaafd te worden.

Voor de verbinding tussen boven- en onderblad zijn een aantal latten op elkaar gelijmd. Nu wordt de binnenkant uitgehold door het blok schuin over de formaatzaag te voeren.

De uitgeholde zijkanten worden tegen de bladen gelijmd. Nu hoeft straks alleen nog de buitenkant in vorm gebracht te worden. Ook dat vergt veel handwerk!

En hier staat het eindresultaat op onze expositie in Fort Vechten! Toevallig omringd door brandhout… De verkleuringen in het eikenhout komen door de olie prachtig naar voren. Met de hand is het adres van de boerderij van herkomst in de zijkant gegraveerd.