Een nieuw bureau bij “oude” meubels van Kopshout

Vijftien jaar eerder hebben klanten een aantal meubels laten maken door Kopshout. Een tafel, zes stoelen en een audiokast. En nu willen zij graag een bureau laten maken dat goed bij deze meubels past. Drie van de vier toenmalige vennoten hebben destijds aan de opdracht gewerkt. Deze keer is het de beurt aan de nieuwste vennoot. Hij gaat de oude meubels opfrissen door middel van een flinke schraap-, schuur- en zeepbeurt en hij mag een ontwerp maken voor het nieuwe bureau.

Dit is het audiomeubel, na de opfrisbeurt. Het was destijds niet voorzien van een afwerklaag. Nu is het alsnog gezeept.

Ziehier een gezeept tafelblad van vijftien jaar oud. In de loop der tijd waren er een hoop vlekken in gekomen, die er met licht zepen niet zomaar weer uit gingen. We hebben de tafel met in zeer heet water opgeloste zeep en een harde borstel grondig onder handen genomen en na twee keer zepen was dit het fantastische resultaat!

Het bureau krijgt aan één zijde een ladeblok. Op deze foto is het zojuist in elkaar gelijmd. In het blok komt een rechtop staande lade met schappen, waarin je (na het uittrekken) van opzij papieren kunt opbergen. Achter een halfronde schuifdeur komt de printer te staan.

Over het ladeblok heen ligt het blad, dat aan de rechterzijde doorloopt in een dichte zijkant. Op de foto is de zijkant zojuist in verstek aan het blad gelijmd.

Het schuifdeurtje bestaat uit vele strookjes hout van 1 centimeter breed en 5 millimeter dik, waar met de hand facetjes aan geschuurd worden. Dit om de scherpe randen te breken.

Tussen de vloer en het ladeblok en tussen het ladeblok en het blad komt een korte ronde poot. Deze wordt op de draaibank gedraaid. Voorafgaand aan het draaien hebben we een vierkante balk verlijmd en er alvast de hoeken afgezaagd.

Hier een actiefoto van het draaien. Met verschillende messen wordt langzaam het overtollige hout van de snel ronddraaiende balk geschild.

Voor dit bureau is een bijzondere lade bedacht. Dit is mede ingegeven door de beperkte ruimte in de breedte als gevolg van de ronding in het bureau. De geleiding bevindt zich, zoals bij een laboratoriumkast, aan onder en bovenzijde van de lade.

En hier staat het bureau op zijn plek, samen met de kast waar hij op gebaseerd is. Opvallend is het kleurverschil tussen beide meubels. Het bureau is oogverblindend wit. De kast is, omdat deze in eerste instantie niet gezeept is, onder invloed van zonlicht sterk verkleurd. Door het logende effect van de nu aangebrachte zeep is dit effect enigzins verminderd. En het ontwerp maakt bureau en kast tot een sterk geheel!