Een kledingkast en tien meter massief eikenhouten wandbekleding

In november 2004 begonnen Harrie en Hein aan een grote opdracht: een eikenhouten kledingkast met tien deuren en vijf laden en een daarbij behorende massief eikenhouten wand van tien meter lang met daarin vier deuren. Het geheel wordt afgewerkt met zeep.

De kledingkast komt dwars op een muur te staan, staat dus vrij in de ruimte. Vandaar dat ook de achterzijde mooi moest worden. De tien deuren en twee ladefronten (waaracher zich de vijf laden bevinden) zijn elk opgedeeld in twee vierkanten, waardoor de voorkant van de kast een vlak met 24 vierkanten wordt.

De eikenhouten wandbekleding zal bestaan uit zeven wandelementen, een spiegel en vier grote deuren; zowel de als de deuren worden 2.40 meter hoog! De stijlen, regels en panelen van de wandelementen en deuren hebben dezelfde hoogte en breedte, waardoor de deuren in gesloten toestand verborgen zijn. Het zijn dus zogeheten ‘blinde’ deuren. Er komen dan ook geen grepen op.

Inmiddels zijn we al een flink eind op weg. De romp van de kast staat al, de achterkant is klaar (zie foto onder). De achterzijde van de kast bestaat uit drie elementen, die elk weer zijn opgebouwd uit een raamwerk met daarin panelen. De panelen zijn verlijmd uit stroken hout van ongeveer tien centimeter breed.

De zeven wandelementen zijn klaar, op de foto staan er een aantal rechtop. Ze zijn al geschuurd en gezeept. Op de voorgrond liggen op schragen twee van de vier deuren. De vierde deur zit op dat moment nog in de lijmpers (foto onder).

Vanwege vertraging in de oplevering van de woning van de klant is het project nog niet afgerond. De kast is inmiddels klaar. Als we de kast afleveren meten we nog een paar dingen op die van belang zijn voor het plaatsen van de wand. De wandpanelen en deuren zijn wel af, maar er moeten nog latten gemaakt worden voor de bevestiging, de spiegel moet nog gemaakt worden en de scharnieren moeten nog in de deuren gezet worden.

Het plaatsen van de wand is in volle gang. We waren maar liefst twee en een half uur bezig met het naar boven brengen van alle benodigde gereedschap, latten, panelen en deuren, maar om twaalf uur ’s middags konden we beginnen.

Het systeem is zo uitgedacht dat elk paneel achter het vorige paneel gehaakt kan worden, waardoor een paneel slechts aan één kant vastgeschroefd hoeft te worden. Dit gebeurt in een lat die we van te voren aan de muur bevestigd hebben. De exacte plaatsbepaling van de lat is lastig, maar uiteindelijk zorgt dit systeem voor een onzichtbare montage

Om half tien ’s avonds houden we het voorlopig voor gezien. Alle panelen en deuren hangen. Ook de spiegel is geplaatst, in de uitsparing die op de foto links te zien is. Nu moeten we nog eens terug komen om een aantal lijsten en sluitlatten te plaatsen. Het is nog niet af, maar de voldoening bij het zien hangen van alle panelen en deuren is groot!

De wand is af! Opvallend is de koelte die het gezeepte eiken in combinatie met het donkere natuursteen en het witte gestucte plafond uitstraalt.