De Morvantafel

De tekst op deze pagina werd geschreven door de klant voor wie we de salontafel gemaakt hebben.

1995: in ons huisje in L’huis Billard (Morvan) wordt de oude schapenschuur gesloopt. Uit deze ruimte kwamen enkele oude zware eiken balken tevoorschijn. De balken waren door de tijd getekend;vermolmd en aangevreten. Maar… van binnen moest toch een kern van prachtig hard eikenhout aanwezig zijn? De balken werden onder een afdak gelegd en bleven er enkele jaren liggen.

In 2002 ontmoette ik Bert Aalbers op een houtbewerkingsopleiding bij Kopshout in Nijmegen. Bert is houtbewerker/ambachtelijk meubelmaker en kunstenaar. In 2003 kochten wij van Bert “de dokentafel”. Deze tafel is gemaakt van honderden jaren oude (kasteel?)balken uit Brummen. Hij vond het destijds een uitdaging van deze oude ruwe balken een zo strak mogelijke tafel te maken. Enthousiast geworden door deze tafel kwamen we op het idee om Bert te vragen van de oude morvan-balken een salontafel te maken. Hij zag er wel iets in, maar hij wilde het hout natuurlijk wel eerst zien. Aan het eind van de zomer 2004 heb ik de balken in stukken van 1 meter gezaagd en naar Nederland meegenomen.

Op een zaterdag heeft Bert samen met mij de balken gezaagd in “bruikbare’ stukken, waarna het hout enkele maanden de droogkamer inging. Bert vertelde dat een collega van hem de schapen nog kon ruiken!
Begin 2005 bespraken Meta en ik met Bert globaal het ontwerp van de tafel. En ziedaar… op de avond van 11 juli 2005 stond een trotse Bert voor de deur met de “morvan” tafel! Wat een stevige poten.

Het Morvan hout bleek donkerder en zwaarder dat het hout van “de dokentafel”. De tafel ademt de sfeer van de Morvan: hout, koeien, schapen, natuur, regen en zon. De donkere kleuren zijn ontstaan door de ammoniakdampen van mest. Houtwormsporen zijn nog zichtbaar. In de Morvan hadden(hebben) de boeren een hard, arm en zwaar bestaan. De boer tegenover mij haalt zijn water nog steeds uit de grond en stookt alleen maar op hout! Om te overleven in de Morvan moet je dus wel hele stevige poten hebben! Daarnaast is daar nog steeds de prachtige natuur, de rust, de zuiverheid en schoonheid van het landschap (hoewel er ook al een Lidl in de buurt is)…

Wij zijn erg blij met de tafel en hopen er nog heel lang van te kunnen genieten!
Hieronder is een compositiefoto te zien van de tafel met “le morvannais”. Deze is opgebouwd uit foto’s van fragmenten van de oude balken. Bert heeft voor de aardigheid deze presentatiefoto gemaakt.