De BAPTIST

Stukken hout, als uitgangspunt voor een lage tafel!!

Een opdrachtgever was op zoek naar een fraaie salontafel en heeft ons benaderd voor een sprekend ontwerp. Hij heeft vanuit zijn achtergrond een voorliefde voor mooi hout en eerlijke houtverbindingen. Samen zijn wij in zijn tuinhuisje op zoek gegaan naar bruikbaar hout dat als uitgangspunt zou kunnen dienen.

Daarbij vonden wij 2 zware esdoorn balken en een stuk esdoorn met ‘slaap’………( op de foto het staande stuk)
Op basis van dit hout hebben we een ontwerp gemaakt.

Het kleurcontrast en het lijnenspel van dit hout met “slaap” lijken van een onnatuurlijke oorsprong. Toch zijn het gewoon oprukkende schimmels die deze “ tekening” in het esdoornhout maken. Het is de schoonheid van de laatste fase van een levenscyclus. De afbraak van het hout was in volle gang. Dit natuurlijke proces is nu tot staan gebracht door het hout goed te drogen.

Speciaal voor deze opdrachtgever hebben we een nieuwe verbinding bedacht. Bovendien hebben we deze meteen naar hem vernoemd!! De decoratieve verbinding is vooral toepasbaar bij poten met een vierkante doorsnee die verbonden moeten worden met een regel die dunner is. Door de grote afmetingen van het hout ( poot 13 x 13 cm, regel 13 x 6,5 cm) is dat in dit geval zwaar werk!!

Hier is de “BAPTIST-verbinding” voordat hij in elkaar gelijmd wordt. Het is in feite een combinatie van 3 houtverbindingen: 1.verstek 2. dubbele slis 3. doorgaande pen-en-gat!! Dit levert in de 3 aanzichten een verschillend uiterlijk op. Deze ongebruikelijke combinatie geeft deze “BAPTIST” zijn intrigerende karakter.

Voor de liefhebber valt er hier te genieten van het fraai levendige hout in het blad. Dit massieve blad kan door middel van een ‘losse veer’ tussen de zijregels ‘werken’. Tevens geeft deze foto een goed zicht op de nieuwe verbinding.

Het eindresultaat is een robuuste tafel , waarbij het levendige tussenblad in de breedte ‘in toom gehouden’ wordt door de strakke lichte zijvlakken. Dit contrast is van belang voor de noodzakelijke ‘beheersing’ in het ontwerp. De originele ‘BAPTIST-verbinding’ geeft deze bijzondere tafel daarbij nog iets extra’s!!