Meubels voor een huisartsenpraktijk

Een huisartsenpraktijk is voor twee spreekkamers op zoek naar bureaus en kasten. In de ene spreekkamer komt het drieluik : ‘Een Ode aan het Gelders Landschap ‘. Dit drieluik was een ontwerp uit onze toonkamer. Bijpassend wordt een Arche-tafel van oud boerderijhout gemaakt. In de andere spreekkamer komt een Arche tafel. Daarbij hebben we in een passende stijl een nieuw laag kastje ontworpen.

Dit is het drieluik: ‘Een Ode aan het Gelders Landschap’. De kast is gemaakt van oud boerderijhout. De fotopanelen aan de linker en rechter zijde verbeelden het verleden van het gebruikte hout. Dit drieluik heeft hier in Gelderland uiteindelijk een mooie plaats gevonden, en wel op een plaats waar in de loop van de tijd vele mensen ervan kunnen genieten.

Voor het nieuwe lage kastje wordt het eikenhout in delen verlijmd tot panelen. Rechts op de foto zit er al een deel in de lijmpers.

Door jarenlange ervaring kan er volstaan worden met een eenvoudig houtstaatje. Hierop staan de maten van de belangrijkste onderdelen van het meubel.

Een belangrijk moment is het verlijmen van de constructie. Dit moet snel en zorgvuldig gebeuren. Hier controleer ik de diagonalen. Die moeten even lang zijn. Het is van het allergrootste belang dat de kast haaks is. Als dat niet het geval is zullen later de roldeuren en laden niet goed functioneren!

Nu zijn de roldeuren en laden aan de beurt. De roldeuren moeten lang genoeg worden, want ze moeten ook halverwege open kunnen blijven staan. Er moet dan even veel roldeurgewicht aan de voorkant als aan de achterkant in de kast zitten. Vanzelfsprekend zijn de laden met de hand gezwaluwstaart.

Als de constructie af is en het schuurwerk gedaan, kan de zeepafwerking plaatsvinden. Daartoe soppen we het geheel stevig 3 maal in. Tussendoor worden de opkomende vezels goed weggeschuurd.

Als de kast klaar is en goedgekeurd, komt er een brandstempel van de trotse maker in.

Het eindresultaat is een kastje met in het midden 4 laden. De onderste lade is geschikt gemaakt voor hangmappen. Links en rechts zitten er roldeuren waarachter in dit geval ordners opgeborgen kunnen worden. In de praktijk zal dit een handig bergmeubel zijn voor de huisarts. Daarbij draagt de natuurlijke uitstraling van het mooie hout bij aan een plezierige werkomgeving.