Een wandmeubel met bijpassende salontafel

Paul maakt een wandmeubel waarin essen en notenhout gecombineerd worden. Het geheel zal worden afgewerkt met zeep.

De romp van de kast staat er. Het blad wordt aan één uiteinde nu nog ondersteund door een stuk vuren multiplex. Dit moet vervangen worden door een ronde notenhouten poot, die met een doorgaande dubbele pen-en-gat-verbinding in het blad zit. Op de foto breekt Paul zich het hoofd over de beste werkvolgorde: maak ik eerst de pen, en dan de gaten?

Hij is er uit: hij besluit eerst de pennen te maken, maar ze nog iets te breed te laten, dan de gaten te maken en vervolgens de pennen aan de gaten aan te passen. Het is een lastig karwei, aangezien de pennen ronde zijden hebben.

Nu worden de gaten uitgehakt. Zwaar handwerk, door ruim vier centimeter hard essenhout!

De pennen aan de poot zijn gereed. De poot is eerder al gedraaid op de draaibank.

De poot zit aan het blad, met een onverwoestbare en ook nog eens decoratieve verbinding. Dezelfde verbinding zal gebruikt worden bij de (ronde) salontafel.

Ondertussen heeft Paul de laden in elkaar gezet, uiteraard weer met zwaluwstaarten, de sterkste hoekverbinding voor laden.

Het wandmeubel is uitgerust met verschillende opbergvakken: twee laden, een aantal vakken die met een roldeurtje worden afgesloten en een vak met een klep.

Het greepje van de klep is verzonken en komt omhoog door op één van de uiteinden te drukken.

Robuust essen vlakken worden gecombineerd met elegante noten poten.