Een vierkante vergadertafel van 210 x 210 centimeter

In het verleden hebben we het bureau van de eerste rector van de Radboud Universiteit gerestaureerd. Daarna is dit bureau overgebracht naar Huize Heyendaal waar een aparte kamer genoemd is naar deze eerste rector. Naast dit bureau en een kast moet er een bijpassende vergadertafel komen. De ruimte leent zich voor een groot vierkant ontwerp: 210 bij 210 cm!! Bij de uitwerking van het ontwerp ontlenen we de groene bladinvulling en het bladprofiel aan het bureau en de ‘cannelures en diamantkopjes’ aan de kast.

Hier is een deel van de tekening te zien. Naast de details in de vormgeving is het ook van belang dat er voldoende ruimte is tussen de vloer en de onderzijde van de regel. De regel en het blad mogen samen niet meer dan 7 cm zijn! Er moeten namelijk armleuning–stoelen onder kunnen. Dat maakt de constructie wat lastiger, want bij een tafel van 210 x 210 cm. is toch een behoorlijk stevig onderstel vereist.

De poten beginnen vorm te krijgen.

De bladregels worden samengesteld. Op deze manier kunnen we een mooi lijstwerk krijgen.

Deze schets geeft een indruk van de wijze waarop bladlijst, regel, poot en linoleumblad bij elkaar komen. Uit het schetsmatige karakter blijkt dat bij Kopshout niet elk detail volgens de NEN-norm wordt uitgetekend.

Voor het middenpaneel zagen we zelf 4 mm dik fineer. Dit wordt op multiplex gelijmd.

Het middenpaneel is tot een diagonaal patroon opgebouwd. Dit komt overeen met de verstekken in de buitenlijsten, hetgeen rust geeft in het tafelblad.

Deze foto geeft een goed beeld van de afmeting. De rand van linoblad schuur ik hier heel lichtjes. Daarna gaat het middenpaneel er in.

Nadat het geheel constructief af is, kan er met de afwerking begonnen worden. Daarvoor hebben we vooraf kleurmonsters gemaakt die ter plaatse met de opdrachtgever beoordeeld zijn.

In verband met de grootte en het gewicht zijn het tafelblad en het onderstel apart vervoerd. Het blad kon niet in onze bestelbus. Een verhuisbedrijf heeft daarom het transport verzorgd. Op de foto zetten we het blad vast aan het onderstel. Links is nog net de kast te zien waar de tafel bij aan moet sluiten.