Een tafel van elzenhout

Elzenhout! Een klant kiest voor de zonnige kleur van deze houtsoort. Het ontwerp is een combinatie van strakke en gebogen lijnen.

De poten zijn in dit geval uit taps toelopende delen samengesteld. Ze zitten hier, om en om, in de lijmpers. Een lijmtang in de lengterichting voorkomt het uit elkaar schuiven van het geheel.

De lengteregels hebben een boogvorm en worden in de lengte in verstek gezaagd.

Het verstek van regels en blad zit hier in de lijmklemmen. Vanzelfsprekend moet dit zorgvuldig gebeuren want deze lijmnaad zit vol in het zicht! De regel had ook tegen de onderkant of zijkant van het blad gelijmd kunnen worden. Dat was aanmerkelijk minder werk geweest. Maar we hebben hier voor een versteknaad gekozen omdat dit detail voor de liefhebber toch een fraaier resultaat geeft.

Het begint al te vorderen. De poten zitten op hun plaats. Nu de dwarsregels nog met hun speciale schuif-brugconstructie……

Als het geheel in elkaar zit, moet er geschuurd worden. Goed te zien is de notenhouten veer in de halve regels. Deze speciale constructie moet het krimpen en zwellen van het houten blad mogelijk maken.

Het aanzicht van de 2,5 m lange zijde toont een wat klassiek silhouet, terwijl de strakheid van de vlakken laat zien dat het ontwerp onmiskenbaar eigentijds is: een interessante combinatie van klassiek en modern in een oer-Hollandse houtsoort!