Een kersen dressoir voor audio en CD’s

Jaren eerder maakten we voor deze klanten een kersenhouten tafel. Bijzonder aan deze tafel was dat de poten en regels taps lopen op een ongebruikelijke manier: als je één zijde van de tafel bekijkt, dan wordt de linker poot naar boven toe steeds dikker, de rechter poot wordt naar boven toe steeds dunner, en ook de regel loopt scheef. Het effect hiervan is dat het gehele zijaanzicht iets verdraaid is en ook de hele tafel “verdraaid” lijkt. En nu kwam de vraag of wij bij deze tafel een bijpassend dressoir wilden ontwerpen. Het wordt een dressoir met vier vierkante deurtjes, waarvan de het raamwerk op eenzelfde manier verdraait als de zijden van de tafel.

We beginnen met het uitzagen en schaven van het hout, en het verlijmen van het blad, de zijkanten van de kast en de panelen voor de deurtjes. Op de foto zitten laatstgenoemde in de lijmpers.

Ook voor het in elkaar lijmen van de deurtjes gebruiken we de lijmpers. Hier is al mooi het effect van de schuine paneeltjes te zien. De panelen zijn al in de olie gezet, om te voorkomen dat bij latere krimp stroken onafgewerkt hout in het zicht komen.

De drie deurtjes zijn afgehangen. Drie, want het tweede paneel van rechts wordt het front van de onderste CD-lade.

Hier is de romp van de kast een eerste keer in de meubelolie gezet.

De zijkanten van de laden zijn door middel van handgemaakte zwaluwstaarten verbonden. In de achterzijde van de hier in lijmtangen staande lade zijn de groeven te zien, waarin later tussenschotjes geplaatst worden die de drie rijen CD’s scheiden.

En hier de laden in de gereed staande kast! Het front is bevestigd aan de onderste lade. Als deze naar voren getrokken is, kan de bovenste lade uitgetrokken worden. Een groot voordeel van de hier gebruikte telescopische, kogelgelagerde ladegeleidingen is dat de laden helemaal naar buiten komen, zodat je ook goed tussen de achterste CD’s kunt zoeken.

Het eindresultaat!