Een kast bij de familietafel uit het ‘rabbattenbos’

Enige tijd geleden heb ik voor de beheerders van het landgoed bij Slot Doddendaal een tafel gemaakt van eikenhout dat afkomstig was uit het rabattenbos bij dit slot. Van het resterende hout maak ik voor deze mensen nu een kast. Centraal in het blad van de tafel zit een vlak van kopshout. Tevens worden pootzijde en tafelblad met elkaar verbonden door middel van een forse tandverbinding (zie een familietafel uit het Rabattenbos). Deze twee gegevens waren beeldbepalend voor het ontwerp. De kast moet daar nu mooi bij aansluiten.

In het ontwerp van de kast komen beide elementen terug. Dat is op deze tekening te zien. Een duidelijke tandverbinding is boven aan de zijde aanwezig. Als panelen is een invulling met kopshout gekozen.

Toen de dochter des huizes het ontwerp had gezien, gaf ze haar eigen interpretatie daarvan op papier…..

De tandverbinding maak ik hier met een japanse zaag. Het kenmerkende hiervan is dat hij ‘op trek’ werkt. Dat is dus precies andersom als de bekende kapzaag, die geduwd moet worden.

Voor het verlijmen heb je lange klemmen nodig!

Normaal gesproken schroeven we de lafronten op de laden. In verband met de geïntegreerde handgrepen rond het kopse vlak, was dat hier niet mogelijk. Dus werden fronten en laden hier verlijmd.

De handgrepen voor de laden zitten hier rond het kopse vlak. Dit geeft de kast een rustig uiterlijk. De aandacht gaat helemaal naar het kopse vlak.

In de poot van de tafel die we eerder maakten voor deze klant, zit een geheime lade. Op hun verzoek hebben we ook voor deze kast iets bedacht. In de middelste laden zitten daarom nog twee geheime laden. Deze ‘tegenladen’ geven zo’n kast natuurlijk iets extra’s.

De kast is klaar. De kopse vlakken drukken hun stempel op het ontwerp, precies zoals de bedoeling was. De matglazen vlakken in de bovendeuren voorkomen dat het geheel te zwaar wordt. Het is een robuuste kast geworden die mooi past bij de monumentale tafel waarmee hij gecombineerd wordt .