Een grote notenhouten kast voor spelletjes en boeken

Een opdrachtgever wil graag een grote wandkast voor spelletjes, boeken, CD’s en DVD’s. De kast mag 3 meter breed zijn en 2,20 hoog, de stijl het liefst licht klassiek. En dan graag in notenhout. Noten! Dat is zeer moeilijk in voldoende lengte en kwaliteit te vinden. En een lengte van drie meter is al helemaal moeilijk. Daarom besluiten we om af te wijken van onze gewoonte het hout aan de bol gezaagd, dat wil zeggen als een in ruwe planken gezaagde boomstam, te kopen.

We vinden een leverancier die in Europa gegroeid Amerikaans noten kan leveren. Een nadeel is dat het hout geleverd wordt in panelen die zijn verlijmd uit stroken van 5 centimeter breed. Dit betekent voor de meubelmaker minder vrijheid in de samenstelling van de verschillende onderdelen van de kast. Maar een voordeel is de buitengewone kwaliteit van de panelen. Eén zijde is geheel vrij van spint (de buitenste jaarringen van de stam, bij veel houtsoorten een stuk lichter dan het kernhout). op de foto een stuk waar wél spint in zit.

Het uitzagen van de vele onderdelen van de kast vergt grote concentratie. Vanwege de kostbaarheid van het hout heb ik bijna geen overmaat besteld. Van elke plaat hou bepaal ik van tevoren welke onderdelen eruit moeten worden gehaald. Als ik me één keer vergis moet ik meteen een nieuwe plaat bijbestellen… Na het uitzagen worden de zijkanten van de onderdelen geschaafd en kunnen de verbindingen erin gemaakt worden. Op de foto is te zien hoe ik met de kolomboor een rij gaatjes in de staanders van het boekengedeelte maak. Hierin komen de draagpinnetjes voor de boekenplanken.

De bovenkasten staan in de lijmtangen! Op de achtergond is een deel van de onderkast te zien.

Het is nog maar een geraamte, maar toch al indrukwekkend. In het middelste gedeelte van de onderkast komen laden. In de twee buitenste delen komt een schap met twee deurtjes ervoor. Bovenop de bovenkasten komt nog een afgeschuinde lijst met verlichting.

Voor de laden gebruik ik esdoorn. Meestal gebruiken we voor de laden beukenhout, maar het chique notenhout verdient laden van een fijnere houtsoort, en combineert bovendien mooi met esdoorn. De lafronten worden wel van notenhout. Op de foto zaag ik een plank esdoorn in de hoogte doormidden, teneinde de een geschikte dikte te krijgen voor lazijden. De twee plankjes van ongeveer 14 mm dik worden daarna geschaafd en tegen elkaar gelijmd, om uiteindelijk lazijden van ruim 15 centimeter hoog te krijgen. De laden worden tamelijk hoog, ze moeten geschikt zijn DVD’s en CD’s,

Hier zijn de geschulpte en geschaafde plankjes tegen elkaar gelijmd. De driehoeken met streepjes zijn de zogeheten ‘paringen’, waarmee een meueblmaker aangeeft welke delen op welke wijze bij elkaar horen.

Met een blokschaafje maak ik de bovenkant van de lade vlak. De zijden van de laden zijn met elkaar verbonden door handgemaakte zwaluwstaarten.

Voor deze kast werd een uniek deurtje ontworpen. De greep is weggewerkt in de onderkant van de bovenregel. Om dit te realieren was een ingewikkelde hoekverbinding nodig, zoals te zien op de foto.

verbinding deurtje

Ook voor de verlichting van de boekenkast bedachten we een mooie oplossing: om het licht vóór de boeken langs te kunnen laten vallen, maakte ik ronde uitstulpingen in de kap van de kast.

In het midden van het ladenblok zou in eerste instantie een klein vierkant laatje komen. Het is een uitschuifplankje met daarop een kistje geworden, waarin iets bijzonders bewaard kan worden. Ook het kistje is bijzonder, want de binnenkant is nog bedekt met de bast van de boom waaruit het hout afkomstig is. Vandaar de naam van het kistje: “buitenstebinnen”.

De kast is klaar! Het chique noten wordt prachtig verlicht door de zes ingebouwde spots. Nu is goed te zien dat het een juiste keuze was de achterkant van de bovenkast open te laten: met een dichte achterkant was het een erg donker geheel geworden; nu heeft de kast ondanks zijn formaat een zekere elegantie.