Een boekenkast met glasdeuren

“Een strakke kast met houten onderdeurtjes en glazen bovendeuren.” Dat was de vraag van de klant! En hij had de basis voor het ontwerp al uitgedacht.

We zijn om de tafel gaan zitten en na enkele gesprekken zijn we op dit ontwerp gekomen. De kast is een combinatie van licht esdoorn in een donkere omlijsting van notenhout. Het lichte front geeft ruimte aan de kamer, terwijl het noten terug komt in de tafels en stoelen die al aanwezig zijn.

Met behulp van rolmaat en rekenmachine worden de plaatsen van de schappen afgetekend op de zijden.

Al weken voordat ik aan de kast begon heb ik het hout voor de deuren al uitgezaagd. Daardoor kan het hout goed tot rust komen. Zo voorkom ik dat de deuren straks in huis gaan kromtrekken.

Een stukje handwerk: de notenhouten lijst die tussen de boven- en onderdeuren loopt komt in verstek in de zijden. Dit is fraaier voor de zijden als de 4 kastdelen ooit nog eens los gebruikt worden.

De kasten zijn van esdoorn. Alleen de twee buitenste zijden zijn van noten. De middenlijst zit hier in de lijmklemmen.

Bij het lijmen van de deuren is het van groot belang dat dit zuiver vlak gebeurd!! Om dit te controleren kijk je met één oog tussen de stijlen door. Een juiste plaatsing van de lijmklemmen is bij dit werkje cruciaal.

De boekenkast staat op zijn plaats. De terugvallende noten middenlijst biedt ruimt aan de handgrepen voor de deuren. Daardoor zijn er geen knoppen op de kast nodig. Dit verhoogt het strakke karakter van het ontwerp. Een open boekenkast is doorgaans druk en soms zelfs wat rommelig. De glazen deuren brengen hier rust. En dat was het stijlvolle beeld dat de klant van tevoren voor ogen had.