Art Deco in de Calskamer van Huize Heyendaal

In het kader van het verbeteren van de representatieve functie van Huize Heyendaal hebben we kort geleden voor de Radboud Universiteit twee grote Art Deco-tafels gemaakt (zie elders). Nu krijgen we het verzoek tot het maken van bijpassende stoelen.

Voor dit ontwerp zoeken we aansluiting bij de vorm van het tafelblad en de gebruikte houtsoorten. Een bies van noten en esdoorn wordt daartoe in de ‘afgehoekte’ rugkap opgenomen. Deze moet boven het tafelblad een duidelijk verbindend element gaan vormen in de totale opstelling. Bovendien gaan we diverse andere noten accenten aanbrengen. Gedeeltelijk zal dit gedaan worden in de vorm van noten wiggen in doorgaande pen-en-gat-verbindingen.

Eerst worden de achterpoten uitgezaagd en in de exacte geknikte vorm gefreesd.

De wiggen worden zorgvuldig uitgezaagd op de cirkelzaag. Hierbij moet je voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat de kleine wiggen allemaal tussen de zaag en de tafel schieten…

De donkere noten wiggen in de doorgaande pennen geven niet alleen een sterke verbinding, maar zijn ook een decoratief element bij deze stoel. Deze verbindingen worden in de voorpoten en in de armleuning toegepast.

Als de eerste stoel voor een groot gedeelte in elkaar zit, kijken we nog eens naar zorgvuldig naar de verbindingslat die, achter de rugleuning, de 2 armleuningen met elkaar verbindt. De zwaarte en afschuiningdetaillering van deze lat komen nauw. Zowel voor de sterkte als voor de vormgeving is dit een kritisch punt. Daarom willen we ‘in het werk’ nog eens bekijken of we de keuzes die we in de ontwerpfase gemaakt hebben de juiste blijken te zijn. In dit geval betekent het, dat we de achterhoek van de armleuning wat anders vormgeven.

Tijdens de productie worden alle onderdelen van de stoelen met de machine geschuurd, maar nadat ze in elkaar gelijmd zijn moeten ze helemaal met de hand fijn geschuurd worden.

Nadat de afwerking heeft plaats gevonden en de stoffering is geplaatst, is de stoel af.

Op deze foto zien we de oude situatie met het traditionele projectmeubilair.

Het eindresultaat van de Art Deco-tafel met de nieuwe stoelen. De Calskamer in Huize Heyendaal heeft de allure van weleer terug gekregen. Het geheel straalt een sfeer uit die past bij het karakter van de eerste decennia van de vorige eeuw.