Crutch

Op speciaal verzoek heb ik samen met de klant een tafel ontworpen voor ‘lifecoach-training’.

De gedachte gaat uit naar een ronde tafel met voor-zichzelf-sprekend hout. Na enige tijd zoeken is mijn keus gevallen op de gaffel van een zeer dikke eikenboom. Dit is het deel van de boom waar de stam zich splitst en overgaat in twee hoofdtakken. De kern deelt zich in twee├źn en dat brengt een prachtig ‘bloemmotief’ met zich mee.

De gaffelstukken staan naast elkaar om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden die het hout biedt.

De stukken selecteer ik op kleur en tekening. Ik verzaag en verdeel de stukken dusdanig dat er een spannende en evenwichtige compositie ontstaat. Dit is een heel gepuzzel. Doordat alle stukken een verschillende vorm hebben is het moeilijk een goed overzicht te krijgen.

Door de vreemde draaiingen in het gaffelhout zijn er in de boom gaten ontstaan. Die maak ik hier dicht met diverse technieken. Dit draagt bij aan de rijkdom van het patroon.

Een olie-afwerklaag haalt de bijzondere tekening van het gaffelhout perfect naar boven. Door een goede afwerklaag op te bouwen zorgt een zachte glans er voor dat je als het ware ‘het hout in kunt kijken.’
Het blad wordt gedragen door een strakke vierkant kolom in een RVS-voetplaat. Door de keuze voor dit neutrale onderstel gaat de aandacht geheel uit naar het sprekende blad. En dat is precies de bedoeling.
Een blik bovenop het blad geeft het unieke en levendige karakter van deze tafel goed weer. Het is bijzonder om te bedenken dat al dit hout dat heel dicht bij elkaar in een boomstam heeft gezeten, toch zo verschillend van kleur en tekening is.

Daarnaast speelt het feit dat er bijna geen rechte lijmnaden in het blad zitten een grote rol bij het uiterlijk.

Deze tafel heeft de naam ‘Crutch’ gekregen. Dit is de engelse benaming voor het ‘gaffelstuk’ van een boom. De tweede betekenis is ‘steun, toeverlaat’ en dat is mooi meegenomen voor de tafel van een life-coach.